10 dolog, amiért érdemes a Bakonyba utazni

Összegyűjtöttünk 10 dolgot, amiért mindenképp érdemes a Bakonyba látogatni. De a rengeteg látnivalónak és lehetőségnek köszönhetően még folytathatnánk a listát. Lehet később meg is tesszük... :)

img_20150819_083327.jpg

Fotó: Máhl József

  1. Vallási látnivalók

A vallási turizmus kedvelői bőven találnak programot és látnivalót a Bakonyban. Zircen található a Ciszterci Apátság. Gyönyörű épülete magával ragadó. Az Apátsági Látogatóközpontban a bazilikától a műemlék könyvtáron át az arborétumig tartalmas élményekkel várják a látogatókat.

Zirctől kb. 18 km-re fekszik Bakonybél, ahol pedig a bencés szerzeteseké a főszerep. A Szent Mauríciusz Monostorban mindent megtudhatunk a bencések hagyományairól és bepillantást nyerhetünk jelenleg, hogy töltik napjaikat.

A csodás monostorok mellett pedig felfedezhetjük Zirc keresztjeit és Bakonybél kápolnáit is.

  1. Túrázás gyalog vagy két keréken

A Bakony hegységben rengeteg túraútvonal rejlik, melyeket gyalogosan vagy akár két keréken is bejárhatunk. Családosok, idősebbek, teljesítménytúrázók és az átlagos kirándulók is megtalálhatják a nekik megfelelő útvonalat. Bár a Bakony erdeiben medvével nem találkozik az ember, de ha valaki mégis fél, hogy eltéved számos vezetett túrán is részt vehet. Azok pedig, akik egyébként nem robbanhatóak ki a fotelból, de a nyaralás alkalmával mégis rászánjak magukat egy kis kirándulásra, szintén találnak rövid kis túraútvonalakat és olyan természeti látnivalókat, melyek autóval is megközelíthetőek.

  1. Bakonyi kalandok

Akik pedig bátrabbak megmászhatják a cseszneki Kőmosó-szurdok hegyoldalát is akár! A via ferrata pályáknak köszönhetően 3 útvonalon is kipróbálhatjuk magunkat. Emellett pedig két kalandpark is várja a látogatókat: az egyik a Sobri Jóska Kalandpark a másik pedig a nemrég nyitott Szent László Kalandpark Vinyén.

  1. Falusi vendéglátás élménye

A hegység kisebb falvainak köszönhetően több vendégházat is találhatunk, ahol a kedves vendéglátók és a falusi környezet nyugalmában pihenhetjük ki magunkat. Akár még egy igazi falusi disznóvágáson is részt vehetünk.

  1. Helyi kistermelők és piacok

Rengeteg kistermelő foglalkozik e vidéken például sajtok, mézek és akár pálinka készítésével. Bizonyos helyen kóstolás is lehetséges, de szombatonként két helyen is termelői piac üzemel, ahol szintén van lehetőség a finomságok kóstolására és vásárlására is. Mindkét piac Zirc külterületén található, az Akli Major Piacnak a ciszterciek egykori barokk udvarháza ad helyet. A Bakonyi Termelői Piac pedig a Szarvaskút Hotel mellett várja a vendégeit szombat délelőttönként.

  1. Hagyományőrző és családi fesztiválok

A nyár folyamán két olyan fesztiválon is részt vehetünk, amelyek évek óta megrendezésre kerülnek Zircen. A Zirci Buli idén már a 25. alkalommal szórakoztatta a közönséget. Ez a program a család és barátság fesztiváljaként híresült el. Augusztusban pedig ellepik a Bakony fővárosát a betyárok, a Bakonyi Betyárnapok keretein belül.  A betyártalálkozó alkalmával Mesterségek és a Bakonyi Ízek Utcája, lovasok, betyárok, csárdabeli szépasszonyok, zene, énekszó, ostorok csattogása és jókedv tölti meg minden évben a Bakony szívét.

  1. Ismerkedés az állatokkal

A Tündér Farm barátságos és közvetlen lovain számodra is élmény lesz a lovaglás, akkor is, ha kezdő, akkor is, ha tapasztalt lovas vagy. De aki nem szeretne lóra pattanni, az állatsimogatóban ismerkedhet meg különféle állatokkal, például kiskecske, nyuszi, őzike, galambok, pulyka. Ősszel meghallhatjuk a bakonyi erdők legfenségesebb vadjainak gyönyörű énekét. A szarvasok nászát meglesni és meghallgatni az őszi szezon egyik legérdekesebb programja.  

  1. Kerékpározás, libegőzés és síelés

Eplényben nyáron a Bringarénában több pályán is bringára pattanhatunk: családi kerékpáros élménypályák, gyermek tanulópálya és kerékpárkölcsönzés is van lehetőségünk. Akiknek pedig túl nagy kihívást jelentenek a meredek hegyoldalak, libegővel is felmehet a hegytetőre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik. Ahhoz, hogy síelhessünk nem kell külföldre utazni: télen a Nordica Síarénában csúszhatunk le a lejtőkön.

  1. Minden időben találsz programot

Amikor nincs strandidő nem véletlenül indulnak a Balatonról a közeli Bakonyba. Ha esik, ha fúj, itt mindig van mit csinálni! Ahogy az előbbi pontokból láttuk, rengeteg programlehetőséget találunk a Bakonyban – és ennél még jóval hosszabb a lista – melyek nagy része akár borúsabb időben is megvalósítható.

  1. Végül: a természet nyugalma

Ami pedig talán a legfontosabb: az erdőbe utazva kiszakadhatunk a hétköznapokból, visszatalálhatunk a természethez. A friss levegő pedig megtisztítja a testünket és a lelkünket is!

fotor_143885951102835.jpg

Fotó: Máhl József