Bakonyi hagyományok a Nemzeti Vágtán

Szeptember 18-20-án immár nyolcadik alkalommal megrendezésre került Budapesten a Nemzeti Vágta. A döntő futamokon 72 település lovasa vett részt, a Bakonyból ráadásul két nagyszerű versenyző is bejutott: Zirc és Csetény.

A nagy volumenű rendezvénynek az Andrássy út és a Hősök tere adott helyet. Az Andrássy úton a vidéki és határon túli Elővágták települései mutathatták be magukat, emellett pedig népművészeti kirakodóvásár és többféle vendéglátóegység várta az ide látogatókat.

2015-09-19_14_47_55.jpg

Zirc város képviseletében a Magas-Bakony TDM szervezésében és a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség segítségével alakítottunk ki egy hagyományőrző bakonyi standot. A berendezést és a dekorációkat tekintve igyekeztünk a népművészeti és a bakonyi hagyományokat becsempészni a nagyváros forgatagába. A sátor második felében a Tündérfarm meghívásából egy igazi kis kovácsműhely került kialakításra Oppenauer Péter díszkovács, fegyvermester és kedves felesége személyében. Így két külön rész került kialakításra egy sátron belül, mely mégis egy egységet képviselt.

2015-09-19_15_26_46.jpg

okovacs.jpg

Fotó: Opikovács Kft.

Vittünk magunkkal bakonyi míves fafaragásokat, melyeket egy szentgáli úr, Szabó István készített, aki megkapta a Magyar kultúra lovagja és az Aranykoszorús faragómester címeket. Az ő és a bakonybéli tanítványa – Kropf Milán fafaragó – által készített székek, faragott botok és ládikák igazán szép kellékei voltak a bakonyi mesterségek megjelenítésének. A kicsiknek is kedveztek, egy régi faragott borotvatartó fadobozkát kellett kinyitniuk, mely elméletileg gyerekzáras, hogy a gyermekek nehogy megvágják magukat, de nekik általában könnyebben ment a megfejtés, mint szüleiknek.

2015-09-19_12_39_15.jpg

Az ottani kovácsoltvas termékek skáláját mi is bővítettük, Kondora Zoltán kovácstermékeivel díszítettük a sátorrészünket. A zirci Szent Bernát Idősek Otthonából kapott fonott kosarak és vékáknak köszönhetően pedig a színes prospektusok is beleillettek a régies hangulatba.

2015-09-19_10_27_36.jpg

2015-09-19_10_27_42.jpg

 

Troják Zsuzsanna (bakonybéli népi bőrműves) és Szurgyi Zsuzsanna (kézműves) szépséges bőr portékái tovább fokozták a berendezéseink hangulatát. A sátor falát Dobos Teréz (Olaszfalu) szőtteseivel díszítettük.

2015-09-19_11_49_08.jpg

 

Természetesen nem hiányozhatott a muskátli sem, melyeket egy ládika mellett Csetényi Tájházból kaptunk. Igazi zirci krumplit és kukoricát is vittünk dekorációnak, melynek tárolására alkalmas volt a Borzavárról (Torkosné Palvek Éva és Torkos Lászlótól) kapott teknő. A krumplinknak akkora sikere volt, hogy néhányan kértek is pár szemet kóstolónak. :) Szintén borzavári dekoráció volt egy régi komakosár, melyben mi a csuhét tároltuk, és egy kévedobáló. Ebben a kis bakonyi faluban még sok kézműves és mesterember fellelhető, nekünk sikerült még Gyöngyösi István kistermelőtől házi lekvárt, bio őrleményeket és még sok más természetes összetevőből készült terméket beszereznünk. És persze a Házi áldás sem hiányozhatott a sátor faláról. 

2015-09-19_10_30_38.jpg

 

A zirci Vezirhústól egy ínycsiklandozó húsos kosarat is kaptunk kiállítás céljából. Ami pedig még sok mindenkit érdekelt, a leánykérő cifraszűr, melyet Sebestyén Eszter készített és adományozott nekünk a rendezvény idejére. 

2015-09-19_11_49_00.jpg

2015-09-19_15_28_31.jpg

Igazi házi szörpöt is kóstolhattak a sátrunkba betérők, melyet a Bagolyvár Fogadó ajánlott fel. De maradt dekorációnak is, a cseszneki Vár-Lak Vendégház szörpjeiből.

2015-09-19_12_02_03.jpg

Az egyik fő szerepet a csuhé játszotta: csuhéból készült kosarak díszítették még a falat és a Wolfné Litter Beáta kézműves által készített csuhévirágok nagyon nagy sikernek örvendtek.

2015-09-20_12_47_18.jpg

A Zirci Apátsági Manufaktúra táblája is felkeltette az emberek figyelmét és megmosolyogtatta őket. Tőlük még kaptunk egy gyönyörű hordót, egy díszdobozos és egy hatos csomag sörös üveget.

2015-09-19_10_14_53.jpg

A zirci kézműves sör további népszerűsítése érdekében kuponfüzetet készítettünk, melynek egyik oldalán a három sörféle került bemutatásra, a másik oldalon pedig zirci és környéki szolgáltatók által felajánlott kedvezmények szerepeltek, melyeket december 20-ig válthatnak be az érdeklődők.

2015-09-19_16_56_34.jpg

Reméljük sok látogatót sikerült elcsábítanunk a Bakonyba! 

Nem volt hiábavaló a sok munka, szervezés, a Bakonyi Vágta stand 32 településéből a 3. díjat nyerte el.

opikov.jpg

Fotó: Opikovács Kft.

Szeretnénk köszönetet mondani a kis csapatunk nevében, hogy ilyen sokan segítettek abban, hogy városunkat, és a Bakonyt képviseljük. Úgy gondolom, mindannyiunk nevében azt írhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat, kellemesen elfáradtunk, de büszkék voltunk arra, hogy itt élünk, és Zirc városát és a Bakonyt képviseljük!

A lovasunkra és a lovunkra is jó szívvel gondolunk, és nagyon-nagy eredmény, hogy Zirc neve még a döntőben is elhangzott, nekik is köszönjük! Az első helyen Baja versenyzője, Németh János végzett, aki így második Vágta-győzelmét szerezte meg. Baja mögött Csetény, Döge, Tata és Zirc lovasa ért célba.

nemzetivagta2015_gyoztesek_nemzetivagta_1.jpg

Fotó: www.vagta.hu

 A Zirc Coop-nak pedig nagyon köszönjük, hogy felajánlottak nekünk a rendezvény idejére vizet és egy kis elemózsiát!

Ide kattintva pedig megnézhetitek a Bakonyi kalandok facebook oldalunkra feltöltött többi képet is.