Szent Márton napi Újbor Ünnep

Kedvelt pincészetét ajánlja és a délután házigazdája: Németh Gábor az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárának vezetője.

Ciszterci borvidékek – Eger

A ciszterci rend gazdasági tevékenységében a kezdetektől fogva fontos szerepet játszik a szőlőtermesztés és a borkészítés. Nem csoda, hiszen a rend szülőhazája, Burgundia ma is a francia borászat egyik központja. De minden bizonnyal a ciszterciek magyarországi betelepedése hatott az itthoni szőlőkultúrára is, így például az egrire. Ipolyi Arnold a bélapátfalvai ciszterci apátság kapcsán jegyzi meg: „Eger és vidéke az egyházi birtokosainak versenyében, a mint egyik a másikat felülhaladván kedvezésekkel, igyekszenek a szőlőmívelést előmozdítani, nyílván egyik, habár csak véletlen nyoma maradt fel ama gazdászati törekvésnek, melyeket főleg az egri káptalan és a béli monostor kifejtett az egri szőlőhegyek beültetésében és melynek Eger híres borát köszönheti.”  Azt már a történeti források is megerősítik, hogy bélapátfalvai szerzetesek a 13. században már Egerből fedezték borszükségletüket.

Zirc közvetlenül a 1814-ben kerül kapcsolatba Egerrel, mikor konventben egyesítik Pilis és Pásztó apátságával, így azok birtokai révén jut a Ráczhegyen és az Nagy-Eged hegyen 22 hold szőlőhöz. Vörös és fehér, illetve siller bort készítettek, holdanként 10-15 hektoliter volt a termés.

És még többet hallhat, ha 2015. november 14-én 16 órakor eljön a borkóstolóra a Zirci Apátság Gobelintermébe. A borokat az egri Magister Pincészet szolgáltatja, akik minőségi italokkal villantják fel az egri borvidék zamatait.

 

szent_marton_napi_ujbor_unnep.jpg

 

Forrás: Zirci Ciszterci Apátság

Címkék: Programok